Ottar`s fotoblogg

torsdag 26. oktober 2017

Smålom (Gavia stellata, Red-throated Loon)

Smålom ved Lygrefjorden i Egersund


Smålom er en kystbunden dykkende sjøfugl som tilhører gruppen lommer. Smålommen er den minste av verdens fire lomarter. Smålommen har en arktisk sirkumpolar utbredelse, i tillegg til at den finnes i nordlige deler av barskogbeltet. Den forekommer i Nord-Amerika, på Grønland, Island, i Skandinavia og Russland. Smålommen hekker over det meste av Svalbard, men i størst tetthet på Bjørnøya, langs vestkysten av Spitsbergen og på Tusenøyane. Kjønnene er like.
Voksne fugler i sommerdrakt har grått hode og grå hals, nakken er svart med hvite lengdestriper, strupen er rødbrun, oversiden og vingene mørkt gråbrune med små hvite flekker. På undersiden er de hvite. Nebbet er mørkt med rett rygg og oppadbøyd underside. Den røde strupen kan på avstand virke svart. Grå hals med mørk strupe og ensfarget kroppsoverside er derfor det beste kjennetegnet på avstand. I flukt kjennes smålommen på den lange, nedsenkede halsen mens hodet holdes noe oppover bøyd. Oversiden på vinterdrakten er gråbrun og litt lysere enn sommerdrakten. Sidene på halsen er hvite om vinteren. Ungfuglene likner de voksne i vinterdrakt, men de hvite halssidene er lyse grå.
Den er hekkefugl i nordlige områder rundt hele Arktis. Har avtatt betydelig i antall, men hekker i Norge ennå i høyereliggende tjern og småvann. Fra Møre/Trøndelag og nordover mer vanlig, særlig i kystområdene. Reiret, som utgjøres av en grunn grop, plasseres langs bredden av vann. De to olivengrønne eggene med mørke flekker ruges av begge kjønn i 26–28 dager. Ungene blir flygedyktige etter 6 uker.

Delvis trekkfugl, men mange overvintrer langs Norskekysten.
2 kommentarer:

 1. In winter, there are always a few hundreds of this beauty along the Dutch coast. Very nice pictures!

  Gerrit

  SvarSlett
 2. Hi Ottar,
  You did a good job with this bird. I have seen one last winter near the Dutch coast but not as well as you did obviously. Beautiful pictures.
  Greetings, Kees

  SvarSlett

Welcome to my photo blog!

Ottar