Ottar`s fotoblogg

søndag 22. oktober 2017

Jordugle (Asio flammeus , Short-eared Owl)

Kom over denne Jordugla i sanddynene ved Sele på Jæren, en elegant og flott ugle.

Jordugle er en fugleart i uglefamilien. Den er ca. 38 cm lang eller omtrent som kattugle, men den veier oftest mindre: 230–500 g. Jordugla er spraglet i rustbrunt og gulbrunt og vingespennet er ca. 1 m. De brunsvarte flekkene på håndsvingfjærene er store og dråpeformede (den ligner hornugle). Slank, lys, og langvinget ugle. Skilles fra hornugle på gule øyne, nesten ikke synlige fjærører, mørke vingespisser, smalere vinger og tydelig mørkt bryst i kontrast mot en lys, ustreket buk. 

Jakter i uryddig "sakte film" med innskutt glideflukt på v-stilte vinger. Jordugla er relativ dagaktiv, men jager for det meste i skumringen eller om morgenen og er dermed mer aktiv om dagen enn de andre uglene. Den fanger primært små gnagere, og påvirkes av såkalte smågnagersvingninger. Men de kan også fange fugler, fuglunger og andre smådyr.

Arten er utbredt i Europa, det nordlige Asia og Nord- og Sør-Amerika. Som vintergjest forekommer den også i den orientalske region og i Afrika. Slekten Asio har 6–7 arter, deriblant hornugla i Norge. 

Jordugla hekker hos oss så å si bare i smågnager år langs skoggrensen og i snaufjellet over hele landet, fra Vestlandet til Nord-Norge også langs kysten.Reir legges på bakken, med opptil 14 egg i store muse år.


Jordugla er sammen med hornugla eneste regulære trekkfugl blant uglene hos oss, men enkelte kan overvintre, bl.a. på fjellet i rike smågnager år.








1 kommentar:

  1. Hi Ottar,
    I have once seen this bird, a beautiful species. You managed to portrait the bird in a great way. It is always a pleasure to see such a bird.
    Greetings, Kees

    SvarSlett

Welcome to my photo blog!

Ottar