Ottar`s fotoblogg

Viser innlegg med etiketten Trost. Vis alle innlegg
Viser innlegg med etiketten Trost. Vis alle innlegg

onsdag 2. april 2014

Rødvingetrost (Turdus iliacus, Redwing)

Rødvingetrost er den minste av trostene våre, ca. 60–80 g. Den ligner måltrosten, men har en markert, godt synlig lys stripe over øyet og rustrød flekk under vingen. Rødvingetrost ruger i det meste av Europa og middelhavsområdet til langt inn i Sibir, i Norge over hele landet i skog fra bystrøk til fjell. Et eiendommelig trekk ved sangen er at den fremføres som til dels markerte «dialekter» i forskjellige landsdeler. Plasserer reiret tett inntil stammen i et tre eller i en busk, men kan også ha reir på bakken. De 4–6 grågrønne eggene med små rødbrune flekker ruges av begge kjønn i 13–15 dager. Ungene forlater reiret etter 12–14 dager. Rødvingetrost er trekkfugl, men kan overvintre i Norge helt nord til Tromsø.





mandag 22. april 2013

Ringtrost (Turdus torquatus, Ring Ouzel)


Jeg ble så fasinert av Ringtrosten da jeg observerte den første gang at fristelsen ble stor for å ta turen om igjen.  Søndag gikk det strake veien til Lauperak igjen for å studere denne spesielle trosten.  Også i dag var der stor aktivitet men lyset nede i dalen var heller dårlig så noen gode bilder ble det ikke. Jeg fikk også sett en Orrhane på en fjelltopp ca 500m borte som drev og spilte. Etter noen timer ble det noe laber aktivitet blant Ringtrosten, så jeg begynte på hjemveien. Nær veien til Skykula så jeg noen Heipiplerker og stoppet i veikanten for å ta noen bilder i den fine sola som var her på toppen. Mens jeg satt der landet en Ringtrost snaue 10m fra meg, så ut som den fant noe å spise i snøskavlen.  Tok en del bra bilder her som jeg fikk lyst til å legge ut på bloggen igjen. Trodde Ringtrosten var svart, men med det rette lyset viser det seg at den også kan være koksbrun noe som også stemmer med artsbeskrivelsen.





mandag 23. april 2012

Ringtrost (Turdus torquatus, Ring Ouzel)

Ringtrost på Lauperak i Bjerkreim, gøy å få festet denne til brikka

På størrelse med svarttrost og ligner denne, men med en hvit, halvmåneformet flekk i brystet, mest markert hos hannen. Hekker bare i Europa og det sørvestlige Asia, i Norge over store deler av landet bortsett fra lavereliggende strøk på Sør- og Østlandet. I det sentrale Sør-Norge er den knyttet til fjellskogen, og reir kan finnes helt opp til ca. 1400 moh., vest og nordpå også langs kysten. Plasserer reiret på en fjellavsats, på bakken eller i en busk. Det ligger oftest godt skjult og består av kvister og strå. De 4–5 blågrønne eggene med rødbrune flekker ruges av begge kjønn i 14 dager. Ungene blir i reiret til de er 14 dager gamle. Trekkfugl, men enkelte overvintrer.









fredag 20. april 2012

Måltrost (Turdus philomelos, Song Thrush)


Måltrost fra Nærland på Jæren
Den nest minste av trostene våre, ca. 60–100 g. Gråbrun overside, brun og hvitflekket underside og uten rødvingetrostens rustrøde flekk under vingen (men kan være kraftig rustbeige). Ruger i hele Mellom- og Nord-Europa, i Norge i det meste av skogtraktene over hele landet, i fjellskogen til ca. 1050 moh. Hannen høres ofte syngende fra toppen av et tre når den hevder territorium. Reiret plasseres oftest tett inntil stammen i et tre eller i en busk. De 4–6 blågrønne eggene med enkelte svarte flekker ruges av hunnen i 12–14 dager. Ungene mates av begge foreldrene og forlater reiret etter ca. 2 uker. Trekkfugl; enkelte kan overvintre i kystområder til Nordland, men de fleste overvintrer på Den iberiske halvøy og i Nordvest-Afrika.





søndag 8. januar 2012

Svarttrost

Svarttrosten en fast gjest på foringa!

Svarttrosten er en fugleart i trostefamilien. Hannen er helsvart med okergult nebb og er vanlig hekkefugl i lavere skogtrakter og i bystrøk i hele Norge. Trekkfugl, men kan overvintre mot nord til Troms. Sangen er  meget vakker.



mandag 2. januar 2012

Gråtrost

Gråtrost på foringa.

Gråtrost er den vanligste og en av våre største troster. Hekker over hele landet og kan være særlig tallrik enkelte år i bjørkeliene på fjellet. Hekker i kolonier. Kan i Sør-Norge få to kull per år. Trekk- og streiffugl.