Ottar`s fotoblogg

lørdag 19. mai 2012

Trane (Grus grus, Common Crane)

I dag møtte jeg Trane her i Egersund, første gang jeg ser denne. Gøy med en ny art på brikka. Var på vei sammen med Ivar Sleveland på uglemerking da vi så to traner på Nesesletten mellom Egersund og Helleland.


Dette er en fugleart i tranefamilien. Eneste hekkende art i sin familie her i landet. Den er større enn stork, med meget lang hals og lange ben. Den er vanligvis meget sky og har et trompetlignende skrik. Fjærdrakten er jevnt grå, ofte med noe rustbrun rygg. Halsen er svart og hvit, og hodet har en rød isseflekk. Den hengende, litt strutselignende «halen» består av de forlengede, indre armsvingfjærene. I Norge hekker den spredt på myrer i Østlandets lavere og høyere skogtrakter til Nordland og dessuten i Pasvik. Enkelte reirfunn er også kjent fra Sørvestlandet og Vestlandet. Har utvidet sitt hekkeområde og økt i antall de siste 20–30 år. Norske traner overvintrer hovedsakelig i Spania. Reiret er stort og består av plantedeler. De to eggene ruges av begge kjønn i ca. 30 dager. Ungene blir flygedyktige etter vel to måneder.
Under vårtrekket og den første tiden etter at paret ankommer hekkeplassen utfører fuglene en rituell atferd kjent som «tranedans». Denne innbefatter strekking og bøying av framkropp og hode, slag med vingene og spenstige hopp mens fuglens kraftfulle trompetlignende skrik hyppig høres. Tranedans i små grupper kan observeres overalt langs fuglenes trekkrute, men den best kjente – og mest spektakulære – oppvisningen finner sted ved Hornborgasjön i Sverige, hvor rundt 10 000 traner kan være samlet tidlig i april.

8 kommentarer:

 1. Takk for hyggelig kommentar på bloggen min!!
  Flotte bilder du tar....blir veldig imponert over dere som tar så flotte fuglebilder!! Denne var jo utrolig fin. Kjekt å sjå:))


  Ha ei fortsatt god helg:))

  SvarSlett
 2. Skal si det er populært å gå til fotografen i Egersund :-D

  Knallbilder av Tranene...

  SvarSlett
 3. Lovely birds eating grass, beautiful photosd.

  SvarSlett
 4. Grattis med ny art. Fine bilder!

  SvarSlett
 5. Hello Ottar,

  how beautiful those pictures of the cranes and also your information there is very instructive.

  We have not often Islander Land cranes in the wild. Sometimes you see one of them as they trek, but where I live I have ever seen but 2.

  Very beautiful photos, both color and sharpness prachtgie composition.

  Warmest regards, Helma

  SvarSlett
 6. Grattis med ny art på brikka. Grasiøse fugler dette..
  godt fanget.

  SvarSlett

Welcome to my photo blog!

Ottar