Ottar`s fotoblogg

Viser innlegg med etiketten Sivhauk. Vis alle innlegg
Viser innlegg med etiketten Sivhauk. Vis alle innlegg

søndag 26. juni 2016

Sivhauk ( Circus aeruginosus, Western Marsh-Harrier)

Et Sivhaukpar holder til ved Bjårvatnet på Brusand i Rogaland, jeg fikk opplevd disse da de jaktet på småfugl i omradet.
Sivhauk er en fugleart i haukefamilien. En betydelig tyngre fugl enn sin slektning myrhauk, og er den største av våre kjerrhauker. Størrelse: 48 – 62 cm. (omtrent som en musvåk). Vingespennet er ca. 130 cm. Hunnen er større enn hannen. Vekt: ca.540g (♂), ca.740g (♀). Både hann- og hunn virker overveiende brune, hunnen mørkere enn hannen, vingespissene er svarte. Undersiden på hannens vinger er lys, halen er lang og nærmest grå. Toppen og undersiden av hodet på begge kjønn er lys.
Sivhauken er avhengig av næringsrike vann med tett siv vegetasjon, og legger redet i tett takrørvegetasjon hvor den legger 3-7 egg i begynnelsen av mai. Rugetiden er 31-36 dager og ungene blir i redet i ca. 40 dager. Ruger i det meste av Europa, og observasjoner er gjort i Sør-Norge i økende antall siden 1950-årene. Hekket for første gang i Norge på Lista i 1975, og har også i enkelte senere år hekket på samme lokalitet. Siden 1990-årene er hekking påvist på noen få andre lokaliteter fra Østfold til Rogaland (Jæren). Mye tyder på at sivhauken kan være i ferd med å etablere seg i sump- og takrørområder også andre steder i Norge.
Føden er småfugl og små andefugl som den fanger i luften eller på vannet, små pattedyr, amfibier, insekter osv.
Sivhauken er trekkfugl som overvintrer i Afrika.