Traff en liten flokk Stjertmeis på Rekeland i Sokndal, en
anonym fugl som en sjelden legger merke til.
Stjertmeis kjennetegnes av den lange stjerten, snøhvitt
hodet med rosa skuldrer og kroppssider. Fuglen lever hovedsakelig av insekter
og andre smådyr. Den farter rastløst rundt i mindre grupper, ofte sammen med
grupper av andre meiser. Vever, bygger rede i greinklyper oftest bjørk. Reiret
er stort og overbygd med inngang på siden, bygges av mose og spindelvev. Starter
egglegging vanligvis fra midt i april. Hekker i løv og blandingsskog i
Sør-Norge.
Stjertmeisen streifer omkring i vinterflokker som
vanligvis består av et par foreldre og deres avkom fra foregående sesong.
Tidlig på våren, ofte i mars, splittes flokken opp i par. Det foregår da en
utveksling av individer, fortrinnsvis av unge hunner, mellom ulike vinterkull.
Stjertmeis er både stand og trekkfugl.


