Ottar`s fotoblogg

fredag 20. oktober 2017

Vendehals (Jynx torquilla, Eurasian Wryneck)

Vendehals er en spennende og original fugl jeg har fulgt i flere år. Jeg har jobbet en del med å få denne fuglen til å hekke i reirkasene mine, noe som jeg har lykkes med de senere år. Derfor har jeg hatt stor glede av å studere den på nært hold.
              
Vendehals er en lite sky fugl med gode kamuflasjefarger som gjør den vanskelig å oppdage, men den røper seg ofte på sin karakteristiske lokkelyd. Fargene og sammensetningene av dem er svært godt tilpasset trestammer. Vendehals er en art i spettefamilien. Den 19 cm store fuglen er slank og minner mer om en spurvefugl enn om en spett. Oversiden er spraglet i brunt, grått og svart med en mørk langsgående stripe fra nakken og bakover, mens undersiden er gulbrun med fine, mørke tverrstriper. Navnet har den fått fordi den vrir og vender på halsen på slangeaktig vis.

Vendehalsen hakker ikke ut reirhull selv, men legger de 8-10 hvite eggene i gamle spettehull eller i fuglekasser. Begge kjønn ruger i 11-14 dager, ungene holder seg i reiret i tre ukers tid.

Slektskapet til spettene vises ved blant annet klatrefoten med to tær vendt fremover og to bakover, og den svært lange og klebrige tunga som brukes til å fange insekter. Den mangler flere av slektningenes særtrekk: det harde og meiselformete nebbet, de støtdempende tilpasningene i hodet og de stive stjertfjærene. Den trommer heller ikke.


Vendehals trekker i september-oktober til tropisk Afrika, tilbake i mai. Enkelte overvintrer i Middelhavsområdet.5 kommentarer:

 1. Hei Ottar,
  Vakker serie bilder av denne Eurasian Wryneck.
  Foto 5 er min favoritt.
  Hilsen Irma

  SvarSlett
 2. Wow !!!!! These are jealous pictures Ottar !!!
  Great to know how to photograph this beautiful twist neck!
  Your information about this bird is therefore more than welcome.
  My compliments.

  Sincerely, Helma

  SvarSlett
 3. Hi Ottar,
  This is a bird I only know by name. Sometimes its presence is reported in the Netherlands, but still it is a rare bird. You are presenting here not only some beautiful pictures, it is also clear that you know a lot about this bird.
  Greetings, Kees

  SvarSlett
 4. Podziwiam Cię za obserwację tego uroczego ptaka.Pozdrawiam.

  SvarSlett
 5. Great series of this beautiful bird, I hope to see this bird someday in the Netherlands.
  greetz, Ghita

  SvarSlett

Welcome to my photo blog!

Ottar