Ottar`s fotoblogg

mandag 27. november 2017

Grønnspett (Picus viridis, Green Woodpecke)

Fikk tips om et Grønnspett par som hekket nær Helleland i Eigersund.  En spennende fugl å studere fra kamuflasjen.

Grønnspett er en fugleart i spettefamilien. Vår nest største spetteart med kroppsvekt som en liten skjære, ca. 200 gram.  Oversiden er grønngul, mens overgumpen og bakryggen er mest gule. Begge kjønn med rød kalott, svarte kinn og kinnstrek, hannen med rød stripe i kinnstreken. Askegrå underside, som hos ungfuglene er sterkt flekket og tverrstripet i brunsvart. Hovednæringen er maur, også om vinteren da den kan grave dype sjakter gjennom snøen. Den klebrige tungen med små mothaker kan stikkes 10–15 cm ut fra nebbet. Mer enn andre spetter søker den næring på bakken. Utbredt i Europa og fra Lilleasia til Kaspiske hav, med nordgrensen i Midt-Skandinavia og midtre Russland.
Paret hakker i felleskap ut reirhullet i et stort løvtre, helst osp. Diameteren på flygehullet er ca. 6 cm. De 5-8 glinsende hvite eggene legges i mai (-juni) på et underlag av fliser og ruges av begge foreldre i 14-18 døgn. Som vanlig hos spetter, tar hannen nattskiftet. Ungene holder seg i reiret i 3-4 uker og mates med oppgulp den første uken. Rundt 10 dager gamle, klatrer de opp til flygehullet og mates der.Foreldra fortsetter å mate ungene noen uker til. Grønnspetten er stand- og streiffugl.

5 kommentarer:

 1. I hear this bird more often than I see it. When I see one, most of the times during the spring, it is difficult to get close in order to make pictures. You succeeded very well. I hope I will get such a chance in the near future.
  Greetings, Kees

  SvarSlett
 2. de groene heb ik nog niet mogen ontmoeten,maar hij is wel heel mooi.

  SvarSlett
 3. Hei! Har du sett musvåken som holder seg i området Kielland - Sokkatjernbrua? Vi har sett den flere ganger der, og også tatt noen bilder. Men du hadde fikset noen mye bedre...:) Mener i hvertfall på at det er en musvåk, men jeg er jo bare en amatør;)

  SvarSlett
 4. Hello Ottar,
  What a beautiful photo of the green woodpecker.
  All perfectly photographed, my compliments
  Best regards, Irma

  SvarSlett

Welcome to my photo blog!

Ottar