Ottar`s fotoblogg

onsdag 6. juni 2012

Steinskvett (Oenanthe oenanthe, Northern Wheatear)

Var en tur i Steinskvettens rike. Her var full aktivitet med foring av unger.

Steinskvett er en fugleart i trostefamilien. Kroppslengde ca. 15 cm, vekt ca. 25 g. Hannen har grå overside, hunnen brun, begge med blek, brunoransje underside. De har lysende hvit overgump og indre del av halen. Neier stadig, vipper med halen og varsler med en smekkende lyd når den er engstelig. Hekker i store deler av de nordlige verdensdeler. I hele Norge fra havkanten til steinurene i høyfjellet, med vel så stor utbredelse som heipiplerke og løvsanger.  Slekten Oenanthe omfatter minst 20 arter, alle med ordet steinskvett i navnet. Særlig mange arter finnes i tørrmarksområdene i Nord-Afrika og Midtøsten. Reiret plasseres i en steinrøys el.l. De 5–7 lyseblå eggene ruges av hunnen i 14 dager. Ungene blir flygedyktige etter ca. 15 dager.


Årets avkom

11 kommentarer:

 1. Okey, er den i trostefamilien, det kunne jeg aldri gjettet.
  Det var i grunnen meningen at også jeg skulle til mitt steinskvett-rike i går kveld. Yngstemann ville ut å fiske ørret, og der er det mye steinskvett. (Sikvaland heter plassen). Men det ble helt glemt da vi hadde så god middag igår hehe.
  Flotte, ja like flotte som ørkensteinskvetten vil jeg si. Hannen er et vakkert syn. Flotte bilder alle sammen, også fluktbildene.

  mvh arild

  SvarSlett
 2. Jeg liker godt bildene dine Ottar! Det er også bra at du skriver litt om bildene dine =)

  mvh

  Dagfinn

  SvarSlett
 3. De to første var meget flotte miljøbilder!

  SvarSlett
 4. Nydelig serie av steinskvetten. De to første er kjempefine. Du har til og med flyvebilder. Godt jobbet.
  Det er ganske lærerikt for meg å lese det du skriver om fuglene. Takker så mye.
  Hilda

  SvarSlett
 5. Steinskvetten er flott, og har selv planer om å feste denne flotte hannen til brikka i sommer. Likte godt de to første.

  SvarSlett
 6. Vanvittig flotte bilder du viser Ottar!

  SvarSlett
 7. Hello Ottar, truly a wonderful series of Wheatear. Superb color and nicely sharp. The soft background is very nice, I like very much also. Beautiful composition. Compliment.

  SvarSlett
 8. Her har du også fått noen flotte bilder av en fugl som ikke jeg har sett på nært hold. Disse bildene er råbra, jeg likte alle sammen, spesielt fluktbildene var virkelig gode. Klare og skarpe bilder, med flotte farger. Nydelig.
  Mvh Lillian

  SvarSlett
 9. Petra: Veldig fine bilder, Ottar. Og takk for teksten også. :-)

  SvarSlett

Welcome to my photo blog!

Ottar