Ottar`s fotoblogg

fredag 25. mai 2012

Rødnebbterne (Sterna paradisaea, Arctic Tern)Traff på ca 30 Rødnebbterne ved Nærland på Jæren, en ny art for meg.
Rødnebbterne ligner mye på Makrelltrne, men har helt rødt nebb, og spissene av den 9–14 cm dypt kløftede halen når like langt som eller lenger enn vingespissene når fuglen sitter. Utbredt rundt hele den nordlige halvkules nordlige del. Hekker langs det meste av norskekysten samt ved ferskvann i innlandet i Nord-Norge og flere steder i sørnorske fjelltrakter. Mer sparsom fra Agder til Oslofjorden. Den er en vanlig hekkefugl langs kysten av Svalbard.
Hekker i større eller mindre kolonier. Reiret er en grunn grop på bakken. De 1–3 (oftest 2) olivenbrune eggene med mørke flekker ruges av begge kjønn i 20–24 dager. Ungene blir flygedyktige etter 3–4 uker.
Rødnebbternen er en typisk langdistansetrekkfugl som reiser helt ned til antarktiske farvann. Med sine vandringer mellom Arktis og Antarktis er den antakelig den fuglen som gjennomfører det lengste trekket. Eldste ringmerkede fugl ble 34 år gammel.17 kommentarer:

 1. Flotte bilder av en lystig fyr!

  SvarSlett
 2. Hei.
  Denne arten har ikke jeg heller så bare vis den vei..:)
  Flott variert serie av terna..

  SvarSlett
 3. Flott serie. Likte dem sittende!

  SvarSlett
 4. Beautiful birds and I love the clear blue sky. Lovely!

  SvarSlett
 5. Greetings from Oman!!!

  Great captures and have a great weekend!

  Shantana

  SvarSlett
 6. Wonderful pictures! So clear.

  Stewart M Australia

  SvarSlett
 7. Flotte bilder av terna, der det siste falt best ismak. Idyllisk og sommerlig stemning!

  Knut Børge

  SvarSlett
 8. Flotte bilder av sjøens elegant, liker det siste best.

  Hilsen Robert

  SvarSlett
 9. Flott serie det der! Likte nr 3 best selv om det heller litt mot høyre...det ser forresten ut som den ene fuglen der er ringmerket :O) Synes du har fått frem øyet bra på fuglene, ikke så lett med slike sorthvite fugler. Siste bildet er også fint, det gjorde seg med litt annen fauna på steinene også! Du kan kanskje prøve å få med litt vegetasjon i bakgrunnen på fluktbildene neste gang? Det utfordrer autofokusen, men kan gi litt mer dybdefølelse. Men for all del, rødt, hvitt og blått er fint det...og litt svart da :o)

  Hilsen Espen

  SvarSlett
 10. Flotte bilder av terna dette. Likte godt skrikebilde nr 1 :)

  SvarSlett
 11. Det er en fryd å betrakte dine gode fuglebilder,
  og denne serien var ikke et unntak,
  flotte bilder.

  Inger Anne

  SvarSlett
 12. Så mange flotte bilder av terna. De er ikke akkurat så lett å fange i lufta da. Stuper ned på hode gjør de også. Denne fikk jeg sett i fjor men fikk ikke bilde av den.
  Ønsker deg en flott uke.

  SvarSlett
 13. Hei Gunnar!
  Det var flotte bilder av rødnebbterna. Bilder av sånne fugler i sola på steiner i fjæra med sjøen i bakgrunn er så stemningsfulle! Bare nydelig! Jeg har sett på bildene dine på din Foto Portifolio, de er jo bare helt fantastiske! Er det virkelig så mange forskjellige fugler innom hagen din altså? Kanskje har vi flere enn vi tror her også, man er jo for det meste på jobb.:-)
  Mvh Lillian

  SvarSlett
 14. Hello Ottar,

  This tern you have very nice on the picture put. I like birds in flight, but the 2 shots where the tern sitting on a boulder, I really very beautiful.

  Greetings, Helma

  SvarSlett
 15. En flott serie du deler med oss her. Meget bra eksponert av denne arten.

  :) duy

  SvarSlett

Welcome to my photo blog!

Ottar