Ottar`s fotoblogg

tirsdag 29. august 2023

Hærfugl (Upupa epops, Eurasian hoopoe)


Lørdag 19. august fikk jeg melding fra en god venn at det var sett en Hærfugl i en hage i Støllevik i Sokndal, Rogaland, Norway.

Jeg tok bilen omgående og kjørte de ca 3 milene for å få se denne spesielle og sjeldne fuglen. Tidligere hadde jeg bare sett den på Kanariøyene, derfor var jeg svært spent på om den fremdeles var på samme plass.

Ved ankomst var den ikke å se i området, og jeg søkte etter den en tid uten resultat. Tok en siste tur innom stedet der den først var sett før jeg skulle kjøre hjem, og plutselig satt den rett foran meg.

En herlig og fantastisk opplevelse å kunne forevige den med mange bra bilder.Hærfugl er en fugleart i hærfuglfamilien. Fuglen er stor som en trost, men med langt, tynt, litt buet nebb og meget lang nakketopp som kan reises som en høy hodevifte. Forkroppen og hodet rødbrunt; vinger, rygg og hale spraglet i svart og hvitt. 


Hærfugler er mellomstore fugler (26–32 cm) 


Hærfugl er en art i hærfuglfamilien, som inngår i ordenen av hornfugler Familien består som kun én slekt med to nålevende arter; hærfugl og madagaskarhærfugl som derfor er hverandres nærmeste slektninger.Utbredelse:Eurasia og AfrikaDen hekker ikke i Norge, men streiffugler har blitt observert over det meste av landet, helt nord til Finnmark 


Arten ble i mai 2008 valgt som nasjonalfugl i Israel. 


Arten er livskraftig og man regner med en totalpopulasjon på omkring 5–10 millioner fugler. Mer enn 700 000 hekkende par finnes i Europa alene, hvorav cirka 600 000 har tilhold på Den iberiske halvøy. 

5 kommentarer:

 1. Gratulerar till denna raritet!
  Hälsningar Lasse

  SvarSlett
 2. Hvilke flotte bilder av denne Hoopoe.
  Perfekt skarpt skudd, mine komplimenter.
  Hilsen Irma

  SvarSlett
 3. Hello Ottar, that is indeed a wonderful bird this Hoopoe and that far North. You were able to take some great photos of it and I am sure you will not forget this encounter verry soon.
  All the best.
  Roos

  SvarSlett
 4. Hi Ottar,
  I have been lucky to see this bird as well. Although I have been able to make pictures of this bird I had to go to India to make similar pictures as you did. In any case an attractive bird to see and photograph.
  Greetings, Kees

  SvarSlett
 5. Geweldige waarneming. Een zeldzame bezoeker hier in Nederland dus noordelijker waarschijnlijk nog zeldzamer...

  SvarSlett

Welcome to my photo blog!

Ottar