Ottar`s fotoblogg

torsdag 15. juli 2021

Polarsvømmesnipe (Phalaropus fulicarius, Grey phalarope)

En Adult Polarsvømmesnipe hunn har en tid holdt seg ved Vik på Jæren i Rogaland. Dette er en sjelden gjest som har vakt stor interesse blant fugleinteresserte.
Polarsvømmesnipen er en relativt liten vader. Hunnene er noe større enn hannene, og de har klarere farger og mer markerte tegninger.

Polarsvømmesnipen er ofte tillitsfull, men virker samtidig rastløs og aktiv.

Hunnen i sommerdrakt har grå panne og isse, et hvitt felt rundt øynene og rødbrun hals, bryst og underside. Ryggen er grå med gulbrune tegninger, og nebbet er gult med svart spiss. Beina er grå. Hannen har hvitflekket underside.

I vinterdrakt har polarsvømmesnipen hvit isse og halssider, og den er nesten ensfarget lys blågrå på oversiden. Nebbet er mørkt. Ungfuglene likner de voksne i vinterdrakt, men de er mørkere på ryggen og i nakken. De har også antydning til en rustrød farge på halsen og brystsidene.

Polarsvømmesnipen hekker i Alaska, Canada, på Grønland, Island, Svalbard, Novaja Semlja og i den nordlige delen av Sibir.


Som hos enkelte andre vadere er det hannen som har ansvaret for ruging og ungepass. Reiret plasseres i en gresstue og er overdekt med gress. Etter at de fire eggene er lagt, forlater hunnen reiret og overlater det til hannen. Noen hunner parer seg med en ny hann og legger et nytt kull.


På Svalbard hekker polarsvømmesnipen over det meste av øygruppen. Arten overvintrer til havs i tropiske områder på den sørlige halvkule.

Europeiske fugler overvintrer trolig utenfor kysten av Vest-Afrika. En ringmerket polarsvømmesnipe fra Svalbard ble gjenfunnet på vestkysten av Frankrike i desember samme år.

De fleste fuglene ankommer Svalbard i begynnelsen av juni, og høsttrekket starter så tidlig som i midten av juli. Hunnene forlater øygruppen først, deretter følger hannene, og i begynnelsen av august har de fleste polarsvømmesnipene forlatt Svalbard.Polarsvømmesnipa er sett i alle norske fylker bortsett fra Troms.
9 kommentarer:

 1. Hi Otter,
  Great series of photos of this Arctic snipe.
  A species I don't know and have never seen.
  Greetings Irma

  SvarSlett
 2. Hi Ottar,
  What a beautiful coloured bird. Despite of many other spectators you have been able to make fantastic pictures of this rare visitor.
  Greetings, Kees

  SvarSlett
 3. Hi Ottar,

  this is really a beautiful snipe to watch.
  Much more beautiful than the snipe we have in the Netherlands.
  You could also take nice and clear pictures of it :-)
  Really pretty.

  Regards, Helma

  SvarSlett
 4. Snyggt Ottar ! Har aldrig sett denna här omkring.

  SvarSlett
 5. Du skriv det er ein hann men eg trur alle registrerte den som ho då eg og gjorde det. Kva er rett?

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, jeg skrev feil og har rettet det nå til hunn.

   Slett
 6. I really happy found this website eventually. Really informative and inoperative, Thanks for the post and effort! Please keep sharing more such blog.
  Fishing Games

  SvarSlett

Welcome to my photo blog!

Ottar