Ottar`s fotoblogg

tirsdag 18. september 2018

Egretthegre (Ardea alba, Great Egret)

Egretthegre har de siste åra ofte besøkt Rogaland (Norway), og jeg har fått oppleve å studere denne elegante og majestetiske fuglen på ganske nært hold flere ganger. De fleste av bildene er tatt i Sokndal kommune.


Egretthegren er en skinnende hvit fugl, slank og elegant på størrelse med gråhegre. Lang, S-formet hals med knekk/skarp vinkel midt på. Oppreist holdning og reiser seg jevnlig mens den jakter i motsetning til silkehegre. Flyr med mye langsommere vingeslag enn silkehegre (er nesten dobbelt så stor), og vingene gir inntrykk av å være festet langt fram på kroppen. Føttene stikker langt ut bak stjerten i flukt. Egretthegren har gult nebb, av og til med svart spiss, og hekker i det sørøstlige Europa og i tropiske og tempererte strøk i alle verdensdeler.  Egne underarter finnes i Amerika og sørlige Afrika. Nordlige hekkebestander trekker sørover om vinteren. Arten har de siste tiår spredt seg nordover i Europa, blant annet er det gjort hekkefunn i Sverige i de senere år.



Det er godkjent totalt 179 funn av 183 individer i Norge frem til og med 2011. Arten har vært årlig i Norge helt siden 1983. På grunn av sin størrelse og helt hvite fjærdrakt er egretthegre en art som lett blir lagt merke til. Det kan derfor skjule seg noen dobbeltregistreringer i funnmaterialet der 2011 er beste år med hele 22 godkjente funn. Også de fire foregående årene hadde tosifret antall funn.


Egretthegren er påtruffet i samtlige av landets fylker utenom Oslo. I tillegg er arten også påtruffet på Svalbard og til havs. Rogaland har flest observasjoner med sine totalt 44 funn, men det er tosifret antall funn fra flere andre fylker på Øst- og Vestlandet og nord til Nordland. Funnmaterialet inneholder funn fra alle årets måneder, men med en markert funntopp på våren og forsommeren i perioden fra april til juni.




Draktforskjellene mellom voksne og unge fugler er marginale hos egretthegre og det er derfor ikke mulig å si noe sikkert om aldersfordelingen. Men i og med at et flertall av observasjonene er gjort i første halvår er det naturlig å anta at voksne fugler dominerer.










6 kommentarer:

  1. Hello Ottar,
    Wonderful series of photos of this egret.
    Photo 1.3 and 4 are really great.
    Best regards, Irma

    SvarSlett
  2. Hello Ottar,
    Nice pictures of all these egrets.
    Fantastic shots when he flies. So very well done.

    Best regards,
    Marco

    SvarSlett
  3. Hi Ottar,
    This egrets we can see more often in the Netherlands in the recent years. I always like to see this bird, especially because I have seen them regularly in Africa. You can imagine they bring back good memories. Your pictures are great.
    Greetings, Kees

    SvarSlett
  4. Hello Ottar,
    we see the little egret in the Netherlands a little more often now. The great Egret even occurs in large numbers. You put both heron species on the photo very nicely. It is a beautiful bird with a very fine white plumage.

    Greetings, Helma

    SvarSlett
  5. I love seeing Great Egrets, they are such beautiful looking birds. These photos are so vivid and clear. Thanks for the share, have a fantastic rest of your day. Keep up the posts.

    World of Animals

    SvarSlett

Welcome to my photo blog!

Ottar