Ottar`s fotoblogg

torsdag 2. august 2018

Hønsehauk (Goshawk, Accipiter gentilis)

Hekking av ung Hønsehauk
Jeg satte opp kamuflasjeskjul ved et Hønsehauk-reir jeg tilfeldig kom over ca. 20. juni i år.  Da var kyllingene så stor at mor hadde begynt å delta i jakten på mat til ungene, men de matet kyllingene til ca. 1. juli. Etter denne tid ble byttet levert i reiret og ungene måtte selv spise det.  Maten de skaffet var foruten fugl mye ekorn. Jeg fulgte utviklingen jevnlig til ungene forlot reiret 17. juli. Det mest spesielle med denne hekkingen er at foreldrene var ungfugler.  Det viser seg at det forekommer at et-årige hunner hekker, noe som forøvrig er sjeldent. Dette haukeparet klekket ut tre unger, og alle vokste opp. Fakta om Hønsehauken
Hønsehauk er en fugleart i haukefamilien. Hannen på ca. 600–1100 gram er bare halvparten så tung som hunnen på ca. 900–2000 gram. Vingespenn ca. 100–130 cm. Hønsehauken er en kraftig hauk med korte, brede vinger og en lang stjert.  Voksne hønsehauker har en grå overdel og tettstripet underdel. Når de blir eldre, blir ryggen blågrå, og de mørke båndene på underdelen blir smalere. Ungfugler har brunaktig overdel, mens underdelen er blek med mørke langsgående striper. Hønsehauken har gule bein og blåsvart nebb med grønngul vokshud. Irisene hos ungfugler er gråaktige, men blir mer gule eller oransje med årene.
Fuglen foretrekker storvokst og gammel barskog. Den har korte, brede vinger (vingespenn ca. 100–130 cm) og lang smal hale som gjør at den er godt egnet til styrtjakt og kan fly raskt mellom grener og trær. Redet er stort og plassert midt i treet og brukes ofte flere år på rad. Hannen bygger vanligvis redet alene.
Fuglene begynner vanligvis å hekke når de er to år. Det kjennes imidlertid til flere tilfeller der et-årige hunner har hekket. Hannen tiltrekker seg hunnens oppmerksomhet ved både luftakrobatisk flyvning og kalling. Parene er meget stabile og de danner livslange bånd. Kun når den ene dør vil den andre finne seg en ny make.  Hunnen verper til sammen 2–4 lyseblåegg i april som legges med 2–3 døgns mellomrom, og hun er alene om rugingen. Hannen fôrer i mellomtiden hunnen. Eggene klekkes etter 28–38 døgn. Hunnen blir hos kyllingen de første 25 døgnene. Hannen er da alene om å skaffe make og avkom mat. Etter som kyllingene blir større og klarer seg mot farer samt krever mer mat vil hunnen søke ut for å hjelpe til med å fôre dem.  Arten jakter og eter andre fugler og mindre pattedyr, fordelt på et stort antall arter. Hunnhauken kan ta større byttedyr enn den mindre hannen – som hare, kråker, skjærer og storfugl. Eller tar hønsehauken mus, ekorn, småfugl, trost, duer o.l.

Avkommet søker seg sporadisk bort fra redet når de blir omkring 35 døgn gamle. I denne tiden flytter de til omliggende grener. De begynner gjerne å fly når de er 35–46 døgn og forlater da redet for godt, men blir matet av foreldrene til de er rundt 70 døgn. Etter det må de klare seg på egen hånd.
Ungfugl som hekket

mating av unger

siste rest av ekornfoten ble spist 


Hønsehauken tilfører friske greiner til reiret ..ungene vokser fort 


her forsvinner også ekornhalen ned..

klar til å forlate rede

5 kommentarer:

 1. Hello ottar,
  What a beautiful series of photos of the hawk family.
  Nice to see the young hawks on the nest.
  Best regards, Irma

  SvarSlett
 2. These photos are beautiful! It is incredible that you were able to capture these moments. Thanks for the share, have a fantastic rest of your day. Keep up the posts.
  World of Animals

  SvarSlett
 3. Hi Ottar,
  What a great moment to come across these birds. It has given you splendid opportunities to observe the behaviour of the birds. The pictures you show us here are high class. A chance of a lifetime. These are the moments every wildlife watcher is hoping for.
  Greetings, Kees

  SvarSlett
 4. Hello Ottar,
  really great beautiful pictures of this hawk and his boy.
  Beautiful colors, sharpness and details are beautifully perceptible.
  Especially the boy in the nest is great to see!
  I have also been able to photograph a hawk but without a boy.
  This is at the bottom of my last blog.
  My latest blog is more pictures of the hawk.

  Kind regards, Helma
  --------------------------
  Hej Ottar,
  riktigt bra vackra bilder av denna hawk och hans pojke.
  Vackra färger, skärpa och detaljer är vackert märkbara.
  Speciellt är pojken i boet bra att se!
  Jag har också kunnat fotografera en hawk men utan en pojke.
  Det här är längst ner i min senaste blogg.
  Min senaste blogg är fler bilder av höken.

  Med vänliga hälsningar, Helma

  SvarSlett
 5. How beautiful is the Hawk family, and Owlets, so picturesque Ottar.

  SvarSlett

Welcome to my photo blog!

Ottar