Ottar`s fotoblogg

tirsdag 20. juni 2017

Gråspett (Picus canus, Gray-headed Woodpecker)

Etter tips fra en fuglevenn, fant jeg dette Gråspett reiret i en stor osp i skogen på Gløpstad i Eigersund. 

Med en lengde på 27-33 cm og vekt på 130-160 g, er Gråspetten en mellomstor spett med grågrønn overside, grå underside og grått hode med smal svart skjeggstripe. Ligner på den noe større og langt mer fargerike grønnspetten, men mangler dennes svarte trekantete flekk rundt øyet.

Etter at hunnen har valgt reirtre, nesten alltid en stor osp, starter ut hakking av reirhull, vanligvis 2-8 m over bakken. Det tar gjerne 10-20 dager, men kan ta enda lengre tid. I siste halvdel av mai legges 5-9 glinsende hvite egg som ruges av begge kjønn i 14-15 døgn. Ungene holder seg i reiret i 3 til 4 uker og mates av begge foreldrene med oppgulp. Hannen overnatter i reiret både i rugetida og etter at ungene er klekket. Når ungene har forlatt reiret, drar hele familien etter få dager fra reirområdet. Ungene mates fortsatt av foreldrene noen uker.


3 kommentarer:

 1. Herlige bilder av gråspetten. Synes nr. 5 og 6 er supre portretter. Spesielt det siste med en nydelig bakgrunn.

  SvarSlett
 2. Flotte bilder av gråspetten ! Jeg har hatt besøk av dem på foringa , men vet ikke hvor de kan ha reir. Og syns også de virker sky sammenlignet med flaggspetten. // Brit

  SvarSlett
 3. I'm really jealous of these photos. The beautiful green woodpecker has been fantastically pictured. I missed this blog but now I look as green as this woodpecker. My compliments.

  Greetings,
  Helma

  SvarSlett

Welcome to my photo blog!

Ottar