Ottar`s fotoblogg

onsdag 22. februar 2017

Haukugle (Surnia ulula, Northern Hawk Owl)Invasjon av haukugle 2016-2017!
Norge har i høst og vinter hatt invasjon av Haukugle, også her i Rogaland har vi i stor grad registrert denne invasjonen. I følge artsobservasjoner har det i Rogaland blitt registrert 426 individer mens det på landsbasis har blitt registrert 3854 (pr 29/1-17). Selv har jeg meldt inn over 20 observasjoner her i Dalane av denne flotte, fotogene og haukelignende ugla som i motsetning til andre ugler viser seg på dagtid og sitter som regel i tretoppen eller på en kraftledning/stolpe.  Årsaken til invasjonen antas å ha sammenheng med at den en nomade som forlater et område når smågnagerbestanden bryter sammen og den ikke finner nok mat.
Haukugla er en svært sjelden fugl både i England og Danmark. Invasjonen til sør Norge er kanskje den største vi kjenner noensinne og det jobbes internt med å kartlegge invasjonen.
Forrige gang vi hadde invasjon av Haukugle her i landet var høst og vinter 2012/2013.

Fakta om Haukugla
Haukugle er en fugleart i uglefamilien, men den har lengre hale og et mer haukelignende, fremskutt nebbparti enn andre ugler. Ryggen er brunsvart med hvite flekker og hele undersiden er tverrstriper som på en spurvehaukhunn. Kjønnene er helt like i fargene, men hunnen er som regel er en del større enn hannen. Den har en lengde på ca. 35–40 cm og en vekt på ca. 300 gram. Haukugla hekker for det meste i Nord-Europa og rundt hele den nordlige halvkule, i Nord-Norge i lemen- og muse-år, ellers sjelden i Norge. Reiret plasserer den for det meste i hulrom i trær/avbrukket trestamme. Den legger 3–13 egg som ruges i 25–30 døgn. Haukugle ungene forlater reiret etter 23–27 dager. Kan opptre som invasjonsfugl og har et nomadisk forflytningsmønster, idet de flytter etter næringstilgangen. 

2 kommentarer:

 1. Beautiful pictures. A few years ago a similar bird visited the Netherlands. A lot of people came to take pictures, sometimes a few hundred men and women at the same time. I have been there twice on a quiet day and got plenty of chances to photograph the bird, also with a mouse he just had caught.
  Greetings, Kees

  SvarSlett
 2. Ohhhhhh ...... I'm really jealous of these pictures of these beautiful owl !!!
  I find so beautiful and so cool to see! Brilliant pictures and beautiful sharp and clear.
  The details are beautiful to see and so beautiful bright color.
  My compliments.

  Greetings, Helma
  *************
  Ohhhhhh ...... Jag är verkligen avundsjuk på dessa bilder av dessa vackra uggla !!!
  Jag tycker så vacker och så coolt att se! Briljanta bilder och vackra skarp och tydlig.
  Detaljerna är vackra att se och så vackra ljusa färger.
  Mina komplimanger.

  Hälsningar, Helma

  SvarSlett

Welcome to my photo blog!

Ottar