Ottar`s fotoblogg

tirsdag 26. november 2013

Svartrødstjert (Phoenicurus ochruros, Black Redstart)

Svartrødstjerten har jeg vært på utkikk etter i flere år uten at det har lykkes meg å komme på brukbart fotohold.  Ved Brusand på Jæren ble denne observert og jeg tok turen for å prøve lykken enda en gang. To (ungfugler) ble raskt observert og jeg kom på noenlunde skuddhold og fikk endelig foreviget denne fuglen.

Svartrødstjert, fugleart i trostefamilien. Den er stor som rødstjert. Hunnen ligner rødstjerthunnen, men er litt mørkere. Hannen ligner rødstjerthannen, men dennes svarte strupe er hos svartrødstjerten utvidet til helt svart bryst. Hodet er grått uten hvit panneflekk. Halen er rustrød og vippende som hos rødstjert. Utbredt i Mellom- og Sør-Europa, Afrika og Asia. Siden 1990 har arten blitt årlig funnet hekkende i Norge og teller ca. 10-30 par men ble allerede i 1923 observert hekkende ved Oslofjorden. I Norge ankommer Svartrødstjerten tidlig i april. Hunnen er alene om reirbygging og de 4-6 eggene ruges i 13-17 dager. Ungene mates av begge foreldrene og de forlater reiret etter ca. 11 dager. Arten trekker fra landet i perioden september – november.14 kommentarer:

 1. Flotte bilder du har all grunn til å være fornøyd med!

  SvarSlett
 2. Very informative and lovely pictures.

  SvarSlett
 3. Very nice photographed Ottar.

  Greetings, Joop

  SvarSlett
 4. det er hver gang en glede å besøke din side Ottar !

  SvarSlett
 5. Blinkskudd av den sjeldene gjesten dette, godt gjort.

  SvarSlett
 6. Flott bildeserie av sjelden art. Nr 3 ble spesiellt flott med den dekorative steinen og rolig bakgrunn.

  SvarSlett
 7. Spennende og gode bilder av en fugl man ikke ser hver dag. Her hadde du flaksen på din side, Ottar!

  SvarSlett
 8. Beautiful pictures of the black redstart.
  Very well photographed Ottar.
  Greetings Irma

  SvarSlett
 9. Echt schitterend Ottar, ik hoop deze mooie roodstaart ook ooit eens te kunnen fotograferen. Prachtige kleuren, helder en mooie standpunten. Ik ehb je blog dan ook gelijk maar openbaar gedeeld :-) Mijn complimenten.

  Groetje, Helma

  SvarSlett
 10. Very nice photos!
  Greetings, RW & SK

  SvarSlett
 11. Gorgeous little bird Ottar! Love it... : )
  Have a wonderful week,
  Louise

  SvarSlett
 12. Etter å ha sett de fine bildene på bloggen din fant vi ut at det er svartrødstjert som har reir oppunder taket på terassen vår i sør-Frankrike. Artig å følge med på de travle foreldrene som mater sine fire søte små. :-)

  SvarSlett
 13. Geir
  Observerte en Svartrødstjert hann på nordsida av Varangerfjorden 22km fra Varangerbotn mot Vadsø, dato 08.05.2015 kl 0800.

  SvarSlett

Welcome to my photo blog!

Ottar