Ottar`s fotoblogg

lørdag 28. juli 2012

Tornskate (Lanius collurio, Red-backed Shrike)

Tornskate på Helleland i Eigersund, denne hadde jeg ikke sett før. Så et par som drev å matet ungene i naturen.


Tornskate er en fugleart i varslerfamilien. Lengde 17 cm. Hannen har grått hode og overgump og svart hale (som vanlig varsler), men er karakteristisk med rødbrun rygg og vinger. Hunnen er brun over hele oversiden, og begge har lys underside og hannen dessuten en bred, svart stripe fra nebbet forbi øyet til bakre kinn. Hunnens øyestripe er mer diffus. Arten holder til i åpent landskap med busker og hekker i det meste av Europa til Vest-Sibir. I Norge har den en sørøstlig utbredelse og forekommer hovedsakelig fra Østlandet til Agder og Rogaland. Arten har utvidet sitt hekkeområde her i landet betydelig på 1900-tallet. Reiret plasseres i en tett busk. De 5–6 eggene ruges av hunnen i 14–15 dager. Ungene blir flygedyktige ca. 14 dager gamle. Lever av insekter, mus, amfibier og småfugl som den ofte spidder på torner og piggtråd. Trekkfugl som overvintrer i det sentrale og sørlige Afrika.

Juv

14 kommentarer:

 1. Mycket fina bilder Ottar !

  SvarSlett
 2. Flott serie med bilder av den vakkre Tornskate'n...
  Ha en fin Lørdag...

  Ole Arne

  SvarSlett
 3. Well captured Ottar, that must have been fantastic.

  SvarSlett
 4. Fine bilder av en flott fugl...synes det siste er best. Håper på bilder av den etterhver jeg og....har sett noen der jeg bygger hytte.

  SvarSlett
 5. Flotte bilder! Det var flere tornskater i plantefeltet ved Skipstadkrossen for noen år siden, etpar år etter at det brant. Er jo nyskjerrig på hvor du fant disse:)

  SvarSlett
 6. Her viser du flere gode bilder. Jeg liker de to første best.

  SvarSlett
 7. Veldig flott seie av tornskten.

  Vh
  Bent

  SvarSlett
 8. Nydelige bilder av den flotte fuglen Tornskaten. Skarpe bilder i flotte positurer der den blir fremstilt på en utmerket måte. Flotte diffuse bakgrunner og miljø, innpakket i fine komposisjoner og utsnitt. Meget bra fremstilt Ottar!

  Mvh

  Odd E.

  SvarSlett
 9. Henger meg på den positive kritikken over. Imponert over artsmangfoldet du presenterer.

  SvarSlett
 10. Jøss, denne var flott Ottar, nydelig serie av en sjelden art

  SvarSlett
 11. Hei! Flotte bilder av tornskaten. Ja denne finnes nok ikke på våre trakter. Satt du i skjul eller brukte du telelinse her? Du har fått veldig bra bilder av den, nydelige komposisjoner og miljø.
  Flotte bilder av rådyra nedenfor også!
  Mvh Lillian

  SvarSlett
 12. Jättefina bilder av törnskatan och den lille ungen! Har aldrig sett nån i verkligheten. /Susanne

  SvarSlett
 13. Hi Ottar,

  once again a wonderful array of your hand. Again pretty sharp, beautiful colors and beautiful compositions. I can not choose because I love them all 4, really beautiful.

  Warmest regards, Helma

  SvarSlett
 14. Mange fine bilder av denne arten.

  :) duy

  SvarSlett

Welcome to my photo blog!

Ottar