Ottar`s fotoblogg

onsdag 2. mai 2012

Fossekall (Cinclus cinclus, White-throated Dipper)

Fossekallen har en travel tid i denne perioden..

Fossekallen ble valgt til Norges nasjonalfugl i 1963. Neppe noen annen norsk fugl har så mange dialektnavn som fossekallen.  Elvekall er brukt mange steder vest- og nordpå, og kvernkall i Sør-Norge. Navnet elveprest henspiller direkte på utseendet med hvit krage og ellers svart (svart-brun) kropp. Stor som en stær, med kort hale. Hekker over hele landet fra kysten til snaufjellet. Kan overvintre ved åpne fossestryk ca. 1000 moh., og i Finnmark i −40 °C. De fleste er standfugler, men noen flytter bl.a. til Sør-Sverige om vinteren. Eneste spurvefugl som ernærer seg av vanndyr og litt vannplanter. Er spesialist i å dykke og kan være opptil ½–1 minutt under vann. Svømmer av og til i overvannsstilling selv om føttene ikke har svømmehud. Under vann svømmer den med vingene. Det overbygde reiret ligger gjerne i selve fossespruten. De 3–6 hvite eggene legges oftest i april-mai og ruges av hunnen i 16–17 dager før de klekkes.
7 kommentarer:

 1. Ja har vi det ikke alle travelt nå når våren kommer sigende:) Flotte bilder av kallen. Synes du leverer gode bilder hele tiden.
  Har du vært oppe etter Boltit her på Reve idag??

  mvh arild

  SvarSlett
 2. Dette var veldig fine bilder av kall`n! Likte nederste best =)

  - Dagfinn

  SvarSlett
 3. Hei. Fint innlegg. Likte det siste best her.

  SvarSlett
 4. Flotte bilder av fossekallen. jeg fikk også oppleve denne fuglen i år. Utrolig artig å studere når den dykker i motstrømmen og kommer opp med maten.
  Skal ut å lete etter reiret en dag.
  Kos deg med våren.
  Hilda

  SvarSlett
 5. Flott serie dette av nasjonalfuglen. Som vanlig god opplysende tekst til.

  SvarSlett
 6. Fint av nasjonalfuggern, likte siste best jeg også :-)
  Rune

  SvarSlett
 7. En flott serie av fossekallen. Kan tenke meg den er aktiv med mating av unger nå ja :) Gleder meg til å snart ta turen til elva igjen.

  SvarSlett

Welcome to my photo blog!

Ottar