Ottar`s fotoblogg

søndag 26. oktober 2014

Stillits (Carduelis carduelis, European Goldfinch)

Stillits er noe mindre enn gråspurv, hann og hunn omtrent like med sterkt rødt ansikt, gule og svarte vinger, ellers hvit, svart og brun og finnes i det meste av Europa. I Norge hekker den hovedsakelig på Østlandet omkring Oslofjorden, men det er også funnet reir på Jæren og Lista. Reiret plasseres godt skjult langt ute på en gren. De 4–5 blåhvite eggene med rødbrune flekker ruges av hunnen i 11–14 dager. Ungene blir flygedyktige etter 13–18 dager.
Stillits lever av frø fra tistel, borre, høymol og andre høye ugressplanter, også litt bjørkefrø samt en del insekter. Blant våre småfugler er det få som kan konkurrere med stillitsen i fargeprakt og er i tillegg en flink sanger. Streifflokker ses særlig høst og vinter på lavlandet i Sør-Norge. Den er dels stand- og streiffugl, men enkelte trekker om vinteren sørover til kontinentet.





lørdag 18. oktober 2014

Kvartbekkasin (Lymnocryptes minimus, Jack Snipe)

Var på tur til Sokndal i Rogaland for å se på fugler da jeg fikk øye på denne Kvartbekkasinen i grøftekanten. Satt i bilen 4-5 meter fra den og kunne studere fuglen i lang tid, en hel del bilder ble det også. En gøy observasjon da det ikke er ofte en får denne arten på så godt fotohold.

Kvartbekkasin er bare to tredeler så stor som enkeltbekkasin og har mye kortere nebb. Den måler 18 til 20 centimeter, inkludert nebbet, og har et vingespenn på 33–36 cm. Som begge de andre nordiske bekkasinene har den en fjærdrakt som går i beige, hvitt, brunt og sort. Men er mindre og har forholdsvis kortere ben. Den har et karakteristisk fluktspill og under stup høres den ut som en galopperende hest. Av de tre bekkasinene i Norge er det denne som trykker hardest, den flyr opp først når man nesten tråkker på den. Den pleier imidlertid ikke fly langt før den setter seg igjen. Holder til på myrer og sumper. Utbredt fra Nord-Europa gjennom det meste av Sibir. Fåtallig hekkefugl hos oss, vanligst i Øst-Finnmark. Også påtruffet hekkende i Nordland og Hedmark. Hekkebiologien er dårlig kjent, men rugetiden er ca. 24 døgn. Europeiske fugler overvintrer i Sør-Afrika og Afrika.