Ottar`s fotoblogg

onsdag 26. juni 2013

Tornirisk (Carduelis cannabina, Eurasian Linnet)

Tornirisk er en fargerik fugl i sommerdrakt, ikke så ofte jeg ser denne men her fikk jeg tatt noen bilder da den dukket opp her i Eigersunds distriktet.

Tornirisk er en fugleart i finkefamilien. Størrelse omtrent som kjøttmeis. Den minner om gråsisik, men særlig hannen har mer nøttebrun rygg og dessuten svakere rødfarget bryst og panneflekk og mangler gråsisikens svarte strupeflekk. Hunnen mangler all rødfarge. Begge kjønn har tydelig hvit vingeflekk og mørkt nebb. Hekker fra det nordvestlige Afrika til Vest-Sibir og i hele Europa til Sør-Skandinavia. I Norge har den helst tilhold i lavlandets kulturlandskap på Øst- og Sørlandet, og hekker ellers spredt til Helgeland. Reiret plasseres i en busk eller lignende.. De 4–6 eggene ruges av hunnen i 11–12 dager. Ungene blir flygedyktige etter 11–13 dager. Har ofte to kull i året. Trekkfugl som overvintrer fra Sørvest-Europa til Nord-Afrika.





lørdag 22. juni 2013

Kornspurv (Emberiza calandra, Corn Bunting)

Kornspurv ved Nærland på Jæren. Den satt i toppen av et grantre da jeg fikk øye på denne. Prøvde å snike meg nærmere, men den forflyttet seg hele tiden inntil den forsvant. Fikk da noen bilder av denne sjeldne Kornspurven som jeg ikke hadde sett tidligere. Kvaliteten på bildene er ikke som ønsket mot den lyse himmelen men dog en god dokumentasjon.

Kornspurven er et sjeldent syn i Norge, men den er ganske vanlig i Danmark.  I Norge står den på rødlista som truet fugleart og er nærmest utryddet. Har gått sterkt tilbake i Mellom-Europa de siste tiår. Tilbakegangen knyttes til mangel på egnete hekkeplasser som følge av endringer i jordbruksmetoder. Kornspurv er en fugleart i buskspurvfamilien. Den er stor som en sanglerke, som den også ligner i sin brunspraglete drakt og har tykt spurvenebb. På oversiden er den gråbrun med et innslag av rustbrun farge. På undersiden er den hvit med svarte prikker og streker. Begge kjønn har likt utseende men hannen er noe større.





torsdag 20. juni 2013

Heilo (Pluvialis apricaria, Eurasian Golden-Plover)

Var en snartur på Jæren da jeg så en Heilo på Nærland. En bonde drev og horvet en åker, og Heiloen flyttet seg hele tiden i forhold til traktoren. Jeg snek meg ned bak et steingjærde, kom på 6-7 meters hold og fikk foreviget denne flotte fuglen.





søndag 16. juni 2013

Taksvale (Delichon urbica, House Martin)

Satt på Hetlandsheia i Eigersund og studerte Taksvaler som ivrig samlet gjørme i veikanten for material til reirbygging.  De fine fargene på fuglen kommer ikke ordentlig frem før en får den på nært hold. En vakker fugl synes jeg.
Taksvala har helt hvit underside og svart overside med hvit overgump, fremrygg og skulder blåglinsende. Halen er kort kløftet (låvesvale har dyp kløft). Den er noe mindre enn låvesvale, vekt ca. 15 g. Taksvalen har i motsetning til de fleste andre svaler fjærkledde føtter helt ut på tærne. Den hekker fra Nord-Afrika gjennom hele Europa og store deler av Asia. I Norge er den utbredt over hele landet. Reir kan finnes i fjellvegger, siloer mm. Det består av leire blandet med strå og fôres med fjær og gress. De 4–5 hvite eggene ruges av begge kjønn i 13–16 dager. Ungene blir flygedyktige ca. 3 uker gamle. Trekkfugl. Europeiske fugler overvintrer i Afrika.





onsdag 12. juni 2013

Rosenfink (Carpodacus erythrinus, Common Rosefinch)

Var på Lomeland i Eigersund for å prøve meg med bilder av Gjøken da jeg plutselig hørte Rosenfinken sang i nærheten.  Dette er en fugl jeg ikke hadde sett tidligere, så gleden var stor da begge kjønn satte seg i nærheten og sang for full hals. 
Rosenfink er en fugleart i finkefamilien. På størrelse med bokfink, gråbrun spraglet, og hannen med karminrødt hode, bryst og overgump. Har tilhold i åpent terreng med ung løv- og barskog, ofte nær vann. Har en typisk østeuropeisk utbredelse, ble i 1970 første gang funnet rugende i Norge (Buskerud) og er siden blitt rugefugl i store deler av Sør-Norge. De 4–6 eggene ruges av hunnen i 12 dager. Ungene forlater reiret etter 11–15 dager. Rosenfinken er blant et fåtall norske hekkefugler som trekker mot sørøst og overvintrer i Asia.