Fossekallen har en travel tid i denne perioden..
Fossekallen ble valgt til Norges nasjonalfugl i 1963. Neppe noen annen norsk fugl har så mange dialektnavn som fossekallen. Elvekall er brukt mange steder vest- og nordpå, og kvernkall i Sør-Norge. Navnet elveprest henspiller direkte på utseendet med hvit krage og ellers svart (svart-brun) kropp. Stor som en stær, med kort hale. Hekker over hele landet fra kysten til snaufjellet. Kan overvintre ved åpne fossestryk ca. 1000 moh., og i Finnmark i −40 °C. De fleste er standfugler, men noen flytter bl.a. til Sør-Sverige om vinteren. Eneste spurvefugl som ernærer seg av vanndyr og litt vannplanter. Er spesialist i å dykke og kan være opptil ½–1 minutt under vann. Svømmer av og til i overvannsstilling selv om føttene ikke har svømmehud. Under vann svømmer den med vingene. Det overbygde reiret ligger gjerne i selve fossespruten. De 3–6 hvite eggene legges oftest i april-mai og ruges av hunnen i 16–17 dager før de klekkes.
Dette var veldig fine bilder av kall`n! Likte nederste best =)
SvarSlett- Dagfinn
Hei. Fint innlegg. Likte det siste best her.
SvarSlettFlotte bilder av fossekallen. jeg fikk også oppleve denne fuglen i år. Utrolig artig å studere når den dykker i motstrømmen og kommer opp med maten.
SvarSlettSkal ut å lete etter reiret en dag.
Kos deg med våren.
Hilda
Flott serie dette av nasjonalfuglen. Som vanlig god opplysende tekst til.
SvarSlettFint av nasjonalfuggern, likte siste best jeg også :-)
SvarSlettRune
En flott serie av fossekallen. Kan tenke meg den er aktiv med mating av unger nå ja :) Gleder meg til å snart ta turen til elva igjen.
SvarSlett